{"id":52,"date":"2017-03-03T08:11:26","date_gmt":"2017-03-03T08:11:26","guid":{"rendered":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/?page_id=52"},"modified":"2020-01-02T13:14:40","modified_gmt":"2020-01-02T13:14:40","slug":"parmesaanin-kypsyttaminen","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/parmesaanin-kypsyttaminen\/","title":{"rendered":"Parmesaanin kypsytt\u00e4minen"},"content":{"rendered":"

Parmesaani on suomalaisille pastan yst\u00e4ville tuttu juusto. Harva kuitenkin tiet\u00e4\u00e4, miten perinteisest\u00e4 ja vaalitusta tuotteesta on kysymys. Ja moni k\u00e4ytt\u00e4\u00e4 parmesaania turhan suppeasti vain ruokien mausteena.\u00a0Esimerkiksi Livigno<\/a> onkin tunnettu siit\u00e4, ett\u00e4 sielt\u00e4 saa eritt\u00e4in kattavasti mit\u00e4 erilaisempia juustoja.<\/span><\/p>\n

\"ParmesaaninParmesaani eli Parmigiano Reggiano -juusto on kehitetty Italiassa, Reggio Emilia nimisen maakunnan Bibbiano-nimisess\u00e4 kunnassa jo keskiajalla. Tuolla alueella juustoa on valmistettu siit\u00e4 l\u00e4htien tarkasti perinteiden mukaan ja vain parhaista raaka-aineita. Parmesaani valmistetaan past\u00f6roimattomasta, tuoreesta lehm\u00e4nmaidosta ja sen valmistukseen kuluu kypsytysasteesta riippuen vuodesta jopa 40 kuukauteen.<\/span><\/p>\n

Parmesaanilla on EU:n tuotesuoja ja sit\u00e4 saa valmistaa vain muutamissa Italian maakunnissa. Muualla valmistettua vastaavaa juustoa ei saa nimitt\u00e4\u00e4 parmesaaniksi. Esimerkiksi perinteinen Grana Padano -juusto on hyvin samankaltaista kuin parmesaani, mutta sit\u00e4 valmistetaan eri maakunnissa.\u00a0<\/span><\/p>\n

Kypsennys suurissa, viileiss\u00e4 halleissa<\/span><\/h2>\n

Parmesaani valmistetaan suurina kiekkoina, joista suurimman voivat olla jopa 40 kiloisia. Kuivatetut ja suolakylvetetyt kiekot ladotaan korkeisiin pinoihin niin, ett\u00e4 juustokiekkojen v\u00e4liss\u00e4 on pitk\u00e4 lauta tai hylly. Kiekkoja k\u00e4\u00e4nnet\u00e4\u00e4n s\u00e4\u00e4nn\u00f6llisesti ja hallin l\u00e4mp\u00f6tilaa tarkkaillaan jatkuvasti. Juustot kypsyv\u00e4t optimiolosuhteissa ja jokainen juusto tarkistetaan huolellisesti ja leimataan Parmigiano Reggio -leimalla ennen kuin se toimitetaan j\u00e4lleenmyyjille.<\/span><\/p>\n

Kypsennysajan vaikutus juuston makuun ja muihin ominaisuuksiin<\/span><\/h2>\n

Kypsytysajalla on merkitt\u00e4v\u00e4 vaikutus juuston laatuun ja makuun. Pitempi kypsytysaika vahvistaa juuston makua ja muuttaa juuston rakennetta kovemmaksi ja murenevammaksi. My\u00f6s juuston suolapitoisuus kasvaa kypsennysajan pidentyess\u00e4.<\/span><\/p>\n

Pitk\u00e4\u00e4n kypsytetyt juustot ovat tietysti my\u00f6s paljon kalliimpia kuin lyhyemm\u00e4ss\u00e4 ajassa valmistetut juustot, mutta jos haluaa todella maukasta juustoa, t\u00e4m\u00e4 erotus kannattaa maksaa. Jos k\u00e4yt\u00e4t parmesaania juuri pastan p\u00e4\u00e4lle raastettuna, tarvitset maukkaampaa, pitk\u00e4\u00e4n kypsytetty\u00e4 juustoa my\u00f6s huomattavasti v\u00e4hemm\u00e4n, joten hintaero ei muodostukaan niin suureksi kuin ensi silm\u00e4yksell\u00e4 vaikuttaa.<\/span><\/p>\n

Kypsytyksen aikana juusto kuivuu ja sen suolapitoisuus kasvaa. 40 kuukautta kypsytetty parmesaani on varsin tiivis juusto ja sen suolapitoisuus saattaa olla jopa 4,7 %.<\/span><\/p>\n

Parmesaani juustotarjottimelle<\/span><\/h2>\n

Pitk\u00e4\u00e4n kypsytetty parmesaani on todellinen juuston yst\u00e4v\u00e4n herkku ja sopii hyvin muiden juustojen seuraan juustolautaselle. Juomaksi parmesaanille sopivat kuohuva, italialainen Spumante sek\u00e4 Chianti- ja Barolo-viinit.<\/span><\/p>\n

Messut hyv\u00e4 tilaisuus tutustua parmesaaniin<\/span><\/h2>\n

Parmesaanikauppiaat ovat rantautuneet tehokkaasti Suomeen ja laadukasta parmesaania saa ostaa suoraan kauppiailta sek\u00e4 messuilla ett\u00e4 markkinoilla. Kannattaa k\u00e4ytt\u00e4\u00e4 aikaa eri aikoja kypsyneitten parmesaanien maisteluun ja valita juustoista se, joka eniten miellytt\u00e4\u00e4 omaa makuaistia. Voi my\u00f6s olla hyv\u00e4 vaihtoehto valita kaksi eri vahvuutta, toinen ruokiin ja toinen naposteltavaksi hedelmien ja viinin kanssa.<\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Parmesaani on suomalaisille pastan yst\u00e4ville tuttu juusto. Harva kuitenkin tiet\u00e4\u00e4, miten perinteisest\u00e4 ja vaalitusta tuotteesta on kysymys. Ja moni k\u00e4ytt\u00e4\u00e4 parmesaania turhan suppeasti vain ruokien…<\/p>\n

Continue reading Parmesaanin kypsytt\u00e4minen<\/span><\/a><\/p>","protected":false},"author":561,"featured_media":127,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":[],"categories":[],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/52"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/wp-json\/wp\/v2\/users\/561"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=52"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/52\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":128,"href":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/52\/revisions\/128"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media\/127"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=52"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=52"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=52"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}