Skip to content →

Italialainen keittiö

Italialainen keittiö tarjoaa yksinkertaisista ja laadukkaista raaka-aineista tehtyä suussa sulavaa ruokaa. Ruoka on maassa todella keskeinen asia ja laadukkaita ruokailupaikkaoja on tarjolla lähes runsauden pulaan asti. Italialaisessa reseptiikassa noudatetaan pitkälti vanhoja perinteitä, ja on vaikeaa löytää aitoa italialaista ruokaa itse Italian ulkopuolelta. Oman mausteensa soppaan tuovat ruokakulttuurin alueelliset erot maan sisällä: pohjoisen ja eteläisen osan ruoat poikkeavat suuresti toisistaan. Monella italialaisella raaka-aineella on nimi, joka kuvaa sen alkuperää: kuuluisia ovat esimerkiksi Parman kinkku ja Gaetan oliivit.

Puhtaat laadukkaat raaka-aineet

Aivan kuten kasinoilla on yleensä todella suuri pelivalikoima, italialaisessa ruokakulttuurissa valikoiman kirjo on laaja. Tärkeässä osassa italialaisessa ruoassa ovat raaka-aineet. Ruoassa suositaan kullakin hetkellä saatavilla olevia sesonkikohtaisia tuotteita, minkä ansiosta raaka-aineet ovat tavallisesti lähiruokaa ja mahdollisimman tuoreita ja laadukkaita. Ruoassa käytetään paljon myös oman puutarhan antimia. Eläinten ruhot hyödynnetään mahdollisimman hyvin. Tyypillisiä italialaisia ruokia ovat muun muassa erilaiset pastaruoat ja pizza. Tyypillisiä arkiruokia ovat vitello tonnato (vasikanlihaa tonnikalakastikkeessa), munakoisovuoka ja risotto. Tyypillisiä jälkiruokia edustavat tiramisu, panna cotta ja jäätelö.

Italialaisen aterioinnin tyypilliset piirteet

Skandinavian ja Italian ruokailurytmit poikkeavat huomattavasti toisistaan. Italiassa aamupala nautitaan pikaisesti ohimennen. Tavallisesti italialaiset juovat aamukahvinsa nopeasti kahvilassa työmatkallaan. Espresson tai cappuccinon kyytipoikana nautitaan keksejä tai makea voisarvi. Cappuccinoa nautitaan yleensä vain keskipäivään asti ja iltapäivällä kahvi vaihtuu espressoksi. Lounas syödään aikaisintaan kello yhden tienoilla ja illallinen vasta myöhemmin illalla. Etelä-Italiassa saatetaan vielä tänäkin päivänä syödä lounasta perheen kanssa kotona keskellä arkipäivää. Illallinen on tärkeä osa päivää: silloin perhe tai ystävät kokoontuvat yhteen vaihtamaan päivän kuulumiset.

Italialainen menu koostuu tavallisesti alkupalasta, väliruoasta, pääruoasta, lisukkeista sekä loppuhuipennukseksi nautitaan vielä jälkiruoka. Ateriaa ennen nautitaan usein aperitiivijuoma, joka on esimerkiksi lasillinen camparia tai kuohuviiniä. Aperitiivin kyytipoikana tulee usein pieni makupala. Alkupalat nautitaan leivän jälkeen, mutta pääateriaa ennen. Antipastoina eli alkupaloina nautitaan usein marinoituja kasviksia, munakasta, leikkeleitä, salaattia tai juustoa. Väliruoka eli primo koostuu pastasta, risotosta tai keitosta. Pääruoka eli secondi on tyypillisesti pienehkö annos joko lihaa tai kalaa. Makuelämykset huipentuvat jälkiruokaan eli dolceen. Lopuksi nautitaan vielä kahvia, yleensä espressoa.