Skip to content →

Oliiviöljy kruunaa maun

Oliiviöljy on todellinen ruoanlaiton ihmetuote, sillä se on sekä maukasta että erittäin terveellistä. Oliiviöljyä on montaa eri laatua. Mikäli paistat tai keitätä rasvassa, ei öljyn tarvitse olla kaikkein kalleinta laatua, vaan arkinen, tavallinen oliiviöljy ajaa saman asian kuin hieno kylmäpuristettu öljy.

Mitä tahansa paistat uunissa, lorauta päälle reilusti oliiviöljyä, on tunnetun tv-kokin, Jamie Oliverin ohje. Tämä pätee erityisesti erilaisten kasvisten valmistamiseen, sillä oliiviöljy korostaa ihanasti kasvisten makua, estää niiden kuivumista ja tuo tietysti ruokaan oman välimerellisen nyanssinsa. Perinteisiin suomalaisiin juuresruokiin oliiviöljy istuu ehkä huonommin, mutta kypsennettyä paprikaa, tomaatti, munakoisoa tai kesäkurpitsaa on vaikea kuvitella ilman oliiviöljyä.

Kylmäpuristettu oliiviöljy on terveysvaikutteinen elintarvike

Runsas oliiviöljyn käyttö on yksi syy Välimeren keittiön terveellisyyteen. Oliiviöljy sisältää suuria määriä elimistölle välttämättömiä rasvoja, mutta ei juuri lainkaan haitallisia, tyydyttyneitä rasvahappoja, minkä vuoksi sen käytön tiedetään alentavan sydäntautiriskiä. Omega-3 -rasvahapot kuitenkin puuttuvat oliiviöljystä, joten rypsi- tai rapsiöljystä ei kannata kokonaan luopua.

Oliiviöljy kruunaa maun

Kylmäpuristettu extra-neitsytöljy ja neitsytöljy

Kun valitset kaupasta itsellesi oliiviöljyä, kannattaa miettiä sen käyttötarkoitusta. Jos olet ostamassa öljyä salaattiin tai sen terveysvaikutusten vuoksi, valitse pullo, jossa lukee extra virgine ja osta vain metalliseen tai tummaan lasipulloon pakattua öljyä, sillä öljy ei kestä valoisassa säilyttämistä.

Hyvälaatuinen kylmäpuristettu neitsytöljy sopii salaatteihin ja ruokiin lisättäväksi kuumentamisen jälkeen, sillä öljyn loistavat ominaisuudet kärsivät kuumentamisesta. Kylmäpuristetulla oliiviöljyllä on oma voimakas arominsa, joka saattaa vaatia totuttelua, mutta varo: kun kerran totut käyttämään tätä jumalaista öljyä, et enää mitään muuta huolikaan!

Kun on tottunut oliiviöljyn makuun, on enää vaikea sopeutua syömään esimerkiksi lounassalaattia ilman sitä. Reilu loraus öljyä ja vinegretteä salaatin päälle tekee arkisestakin ateriasta juhlavan tuntuisen. Ja salaatin kanssa maistuu tietenkin patonki tai muu vaalea leipä kastettuna oliiviöljyyn ja vinegretteen. Nam!

Maustetun öljyn monet mahdollisuudet

Ihana tapa nauttia hyvästä öljystä on säilöä siihen esimerkiksi valkosipulinkynsiä tai kapriksia. Valkosipuli muuttuu maultaan pehmeäksi ja suussa sulavaksi, ja öljy maustuu herkullisen valkosipuliseksi. Tämä öljy sopii erinomaisesti marinadien pohjaksi, ruoanlaittoon ja salaatteihin.

Lisäämällä yrttejä kylmäpuristettuun neitsytoliiviöljyyn ja säilyttämällä pulloa pimeässä muutaman viikon ajan, saat valmistettua itsellesi todella helpon ja herkullisen salaatinkastikkeen. Yrttiöljy kruunaa salaatin kuin salaatin, ja sopii myös muuhun ruoanlaittoon. Esimerkiksi perunoiden valmistaminen uunissa on todella helppoa, kun halkaiset pienet perunat, sivelet halkaisupinnat yrttiöljylla ja ripottelet päälle sormisuolaa.