Skip to content →

Pizzojen suosikkimaut herättävät keskustelua

Jokaisella ihmisellä on varmasti ne mielimaut, joita ajattelee miettiessään suosikkipizzaansa. Jopa perheen kesken voi tulla suuria taisteluja siitä, millainen pizza tällä kertaa valitaan. Usein joudutaankin tekemään kompromissi tai sitten suosiolla ottamaan omat pizzat. Mikäänhän ei tee pizzakokemuksesta kurjempaa, kun noukkia pois ne täytteet jota ei halua syödä.

Suomalaisten suosikkipitsa

Tutkimusten mukaan vuodesta toiseen suomalaiset haluavat pizzaansa kinkkua, ananasta ja salamia. Yli puolet haluaa kasata itse oman pizzansa valmiiden vaihtoehtojen sijaan. Suomalaiset ovat yleensä kovin kohteliaita ja helppoja asiakkaita, mutta ilmeisesti valitessaan pizzaansa suomalaiset haluavat saada juuri mitä haluavat. Jos vapaavalintaista Fantasiaa ei oteta mukaan, suomalaisten kakkos- ja kolmossuosikissa oli mukana aurajuustoa.

Pizzojen suosikkimaut herättävät keskustelua

Pääkaupunkialueen suosikkeja

Helsinkiläisen paikallislehden mukaan espoolaisten suosikki on Americana. Americanaan kuuluu kinkkua, ananasta ja aurajuustoa. Vantaalaiset sen sijaan haluavat kebabia pizzaansa. Helsingissä on alettu kokeilla uusia juttuja: artisokkaa, punajuurta ja rucolaa. 80- ja 90-luvulla moni laittoi jauhelihaa pizzaan ja Bolognese-maku oli todella suosittu myös pizzaa tilatessa. Jauheliha ei kuitenkaan mahdu enää edes 10. parhaan joukkoon. Ananasta korvataan Helsingissä myös pinjansiemenillä ja hunajalla. Sardiinit ovat jääneet pizzoista myös pois. Ne eivät kuulu enää suomalaisten suosikkeihin.

Helsinkiläistynyt italialainen huppukokki Luca Platania ei ymmärrä suomalaisten suosikkiyhdistelmää aurajuustoa ja ananasta samassa pizzassa. Hänestä ne eivät välttämättä kuulu edes pizzan päälle, saatika yhdessä. Hänestä aurajuustossa on erittäin pistävä ja vahva maku, joka sopii paremmin saksanpähkinän kanssa ja siihen jotain kevyttä juustoa päälle.

Italialaisia suosikkimakuja pizzan päälle

Italialaiset laittavat pizzan päälle monia asioita, joita suomalaisille ei oikein tulisi mieleenkään: kananmunia, ranskanperunoita ja hotdog-makkaroita. Suomalaisille tuttujen lihojen lisäksi italialaiset käyttävät raastettua hevosen lihaa ja sikaa (pancetta ja porchetta). Kasvistäytteinä yleisiä ovat suomalaisille tuttujen täytteiden lisäksi: herneet, peruna ja munakoiso. Päällisinä käytetään tietysti ihania italialaisia juustoja kuten mozzarellaa, gorgonzolaa, marscaponea, granaa ja asiagoa.

Suosituin italialainen pizza on Margherita, jolla on pitkät perinteet. Se luotiin 1899, kun kunigatar Margherita vieraili Napolissa ollessaan paossa Pohjois-Italiassa ollutta koleraepidemiaa. Siihen kuuluu: Basilikaa, mozzarellaa ja tomaattia, värit ovat kuin Italian lipussa.