Skip to content →

Miksi italialainen ruoka on kaikkien suosikki?

Italialainen ruoka on sanomattakin saanut aseman, joka hakee vertaistaan kansainvälisessä mittakaavassa. Tämä keittiö edustaa klassisia makuja, jotka ilahduttavat ruokailijoita ympäri maailmaa. Ei ole vaikea arvata, mikä nousee useimmiten keskusteluissa ihmisten suosikiksi. Onkin kuitenkin hyvä tiedustella, missä piilee tämän etelä-eurooppalaisen ruokatyylin salaisuus?

Personoi mieleiseksesi

Italialaisen ruuan vahvuus on ehdottomasti sen muuntautumiskyky. Pasta on neutraalin makuinen lisuke ruualle, joka hakee vertaistaan. Pastassakin on erilaisia sävyeroja – esimerkiksi pappadellet maistuvat erilaiselta fusilliin verrattuna. Kokeneet italialaisruuan ystävät valitsevatkin juuri omaan makuunsa parhaiten sopivat lisukkeet.

Pastan syöminen on suosittua myös siksi, ettei makuun voi käytännössä koskaan kyllästyä. Pastakastikkeita voi tuunata mieleisikseen joko kerma- tai tomaattipohjalla. Lisukkeet voi vaihtaa helposti mieleisikseen, joten joukkoon voi sekoittaa niin pestoa kuin tonnikalaakin. Tällä tavalla makua voi muuttaa erilaiseksi vaikkapa joka ikinen päivä, jos niin haluaa. Samanlaista piirrettä ei ole muissa ruokakulttuureissa, mikä tuo sille etua.

Ainesosat ovat edullisia

Italialaisen ruuan valmistukseen käytettävät ainesosat ovat edullisia, jos ruokaa haluaa tehdä esimerkiksi kotona. Pastan kilohinta on todella kohtuullinen, minkä ansiosta se ei rasita budjettia. Tomaattikastike ei ole hinnalla pilattu, ja minimibudjettia käyttäessä ei tarvitse sekoittaa joukkoon kovin montaa ainesosaa. Monille on usein kynnyskysymys tehdä ruokaa, jos sen ainesosat ovat kalliita.

Mausteet ovat kohtuullisia

Italialainen ruoka ei ole tyypiltään kovinkaan tulista, vaan se perustuu lähinnä suolaan ja mustapippuriin. Näin ollen maut pysyvät suhteellisen neutraaleina eikä ärsytä ketään. Jos ruokakokemukseensa haluaa lisää voimakkuutta, voi pastan tai pizzan joukkoon heitellä esimerkiksi jalopenoa tai chiliä. Tällä tavalla on mahdollista tuunata ruoka juuri itselleen mieleiseksi. Pastan ohessa käytetään usein parmesaania, joka tuo mukavan vivahteen ruuan joukkoon. Sen intensiivisyyttä voi kuitenkin säätää haluamallaan tavalla.

Muistoja lomamatkoilta

Tärkeä tekijä italialaisen keittiön suosioon on myös sen herättämät muistot. Italia on yksi Euroopan suosituimmista lomakohteista – ja aivan syystä. Loman aikana pääsee nauttimaan mitä upeimmista herkuista, jotka hakevat vertaistaan. Näin ollen on mahdollista, että tutut maut herättävät muistot aivoissa. Samaan toki pystyvät kiehtovimmat nettipelit, jotka kertovat maasta, mutta tunnelma ei kuitenkaan ole maullisesti aivan sama – pelit nimittäin keskittyvät visualisoimaan sitä esteettisesti.

Italialaiset ovat vaalineet alkuperää

Usein sanotaan, että italialaiseen ravintolaan mennessä täytyy tarkastaa, että omistajat ovat italialaisia. He ovat kuitenkin levittäytyneet laajalti ja tuoneet herkkujaan ympäri maailmaa. Näin ollen on mahdollista nauttia laadukkaista makuelämyksistä paikasta riippumatta.