Skip to content →

Tyypilliset ruokalajit italialaisessa keittiössä

Jokainen Italiassa matkustellut muistelee varmasti lämmöllä saapasmaassa nauttimiaan herkullisia aterioita. Hyvä ruoka on italialaisille kunnia-asia ja laadukkaita raaka-aineita sekä niistä valmistettua ruokaa onkin hyvin saatavilla kaikkialla maassa. Ruokaperinteet poikkeavat jonkin verran toisistaan maan eri kolkissa: pohjoisessa ruuanlaiton kulmakiviä ovat voi, viini sekä riisi, etelässä taas öljy, tomaattipohjaiset kastikkeet sekä pasta. Koko italialaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat kuitenkin olennaisena osana korkealaatuiset paikalliset raaka-aineet, ruuanlaiton kunnioitus sekä vanhojen perinteiden vaaliminen.

Pohjois-Italiassa herkutellaan mehevillä risotoilla

Tyypilliset ruokalajit italialaisessa keittiössäKermaisten risottojen koti on Pohjois-Italia. Maailmankuulu ruokalaji on alun perin lähtöisin Italian pohjoisosan poikki virtaavan Po-nimisen joen laaksosta, jossa riisiä on perinteisesti kasvatettu. Risotto on ennen kaikkea milanolaisen keittiön peruspilareita: paikallinen risottoerikoisuus tunnetaan nimellä risotto alla milanese. Tämä kauniin keltainen herkku maustetaan sahramilla ja sitä kutsutaankin usein myös keltaiseksi risotoksi.

Pohjois-Italiassa sijaitsee myös ruokien saralla maan kiistatta merkittävimpiin alueisiin kuuluva Emilia-Romagna, joka on suonut maailmalle liudan herkkuja: muun muassa parmesaanin, parmankinkun, lasagnen sekä balsamietikan. Kaikille tuttu on totta kai myös Emilia-Romagnan aluueella sijaitsevan Bolognan kaupungin nimikkokastike bolognese.

Keski-Italia hurmaa viini- ja juustovalikoimillaan

Tyypilliset ruokalajit italialaisessa keittiössäKeski-Italian tunnetuin viini on epäilyksettä Toscanan maakunnasta lähtöisin oleva Chianti, joka on paitsi kotiseutunsa, myös koko Italian kuuluisimpia punaviinejä. Kirpeähkön marjaisen viinin seurana voi nautiskella samoilta seuduilta kotoisin olevaa bistecca alla fiorentina -pihviä, joka valmistetaan korkealaatuisesta naudanlihasta nopeasti paistamalla. Jättimäisen ja mehevän t-luupihvin on tarkoitus jäädä keskeltä selvästi punaiseksi, jopa raa’aksi.

Juustot kuuluvat italialaisessa keittiössä ennen kaikkea alkuruokien joukkoon ja niitä syödään harvoin jälkiruokana heti aterian jälkeen tai Suomessa tuttuun tyyliin leivän päällä. Tunnetuimpia italialaisia juustoja ovat esimerkiksi gorgonzola, mozzarella, ricotta ja pecorino.

Etelä-Italiassa rakastetaan pizzaa, pastaa ja jäätelöä

Eteläisen Italian alueella sijaitsevan Campanian keittiö on yksi maan tunnetuimmista: alueelta ovat kotoisin muun muassa kuivapasta, pizza sekä tomaattikastike. Pastaa tuotetaan paljon myös Italian saappaankorossa sijaitsevalla Apulian alueella, jonka tavaramerkki on pikkuruisia korvia muistuttava orecchiette-pasta.

Italialaisessa pizzassa on tavallisesti ohuehko pohja ja suomalaiseen makuun verrattuna vähänpuoleisesti täytteitä. Kaikkein suosituin variaatio on pizza margherita, jossa täytteinä on tomaattikastiketta, mozzarellaa ja basilikaa sekä loraus oliiviöljyä. Moni onkin nähnyt, kuinka pokeri ja pizza sopivat yhteen – pelaamisen ohessa nähdään usein taukoja, jolloin vastapaistettu herkku maistuu.

Ympäri maailman himoittu italialainen jäätelö eli gelato on joidenkin uskomusten mukaan lähtöisin maan eteläkärjessä sijaitsevalta Sisilian saarelta. Sisilialaisia herkkuja ovat myös ricottajuustolla täytetyt friteeratut jälkiruokarullat cannolit, jotka voi huuhtoa alas vaikkapa saaren tunnetuimpien erikoisuuksien joukkoon kuuluvalla Marsala-viinillä. Tämän jälkeen voit rentoutua, pelaa netissä ja nauttia mahtavista voitoista.